Özel Efe Diş Polikliniği

Anasayfa > Diş Eti Tedavisi

DİŞ ETİ TEDAVİSİ

Diş eti hastalığı, diş etlerinin oral bakterilerle enfeksiyonu olup, diş eti dokusunun iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olur.

Çoğu yetişkin, hayatlarının bir noktasında diş eti hastalığından muzdarip olacaktır. Erken evrelerinde temel ağız hijyeni uygulamalarıyla tedavisi kolaydır, ancak kötüleştikçe tedavisi zorlaşır ve gevşek ve eksik dişler gibi daha ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir . Bu nedenle, diş eti hastalığı belirtilerine karşı tetikte olmak önemlidir, böylece ortaya çıkarlarsa, mümkün olan en kısa sürede tedavi talebinde bulunabilirsiniz. Çoğu ağız sağlığı rahatsızlığında olduğu gibi, diş eti hastalığını önlemek, tedavi etmekten daha kolaydır.

DİŞETİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Diş eti hastalığı birkaç aşamada ortaya çıkar. Erken evre diş eti hastalığı, basitçe “diş eti iltihabı” anlamına gelen bir terim olan diş eti iltihabı olarak bilinir. Daha sonraki evre diş eti hastalığı, dişlerinizi çene kemiğinize sabitleyen bağ dokuları olan periodontal bağların iltihaplanmasını ifade eden bir terim olan “periodontitis” olarak bilinir. Diş eti hastalığının semptomları oldukça küçük başlar, ancak durum kötüleştikçe gözden kaçırılması zorlaşır. İşte hem diş eti iltihabının hem de periodontitisin ayırt edici belirtileri.

DİŞETİ HASTALIĞI İLTİHABI BELİRTİLERİ

Erken evre diş eti hastalığının belirtileri arasında diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve hassasiyet bulunur. Fırçalama veya diş ipi kullandıktan sonra biraz kanama fark edebilirsiniz. Aşırı sert veya gevrek bir şey çiğnerseniz diş etleriniz de ağrıyabilir. Diş eti iltihabı olan birçok hasta, fırçalamak, diş ipi kullanmak ve gargara kullanmakla geçmeyen ağız kokusuna sahiptir.

PERİODONTİTİS BELİRTİLERİ

Diş eti hastalığı kötüleştikçe dişleriniz ve diş etleriniz arasında cepler oluştuğunu fark etmeye başlayabilirsiniz. Dişleriniz yuvalarında gevşemiş gibi hissetmeye başlayabilir. Kanama kötüleşecek ve diş etleriniz geri çekildikçe diş köklerinin daha büyük bir kısmını açığa çıkaracak şekilde dişleriniz uzuyor gibi görünebilir. Periodontitisli çoğu insan dişlerinin sıcağa, soğuğa ve basınca karşı çok hassas hale geldiğini fark eder. Bunun nedeni diş köklerindeki sinirlerin yüzeye daha yakın olması ve diş eti çekilmesi ile açığa çıktıklarında uyaranlara kuvvetli tepki vermeleridir.

DİŞETİ HASTALIĞI NEDENLERİ

Ağzınızda yaşayan yüzlerce bakteri türü vardır ve çoğu zararsız hatta faydalıdır. Bununla birlikte, birkaçı çok yaygın hale gelirse diş eti hastalığına neden olabilir. Treponema denticola ve Porphyromonas gingivalis, çoğu diş eti hastalığı vakasında ana suçlulardır. İyice ve düzenli olarak fırçalar ve diş ipi kullanırsanız, bu bakterileri dişlerinizden ve diş etlerinizden bir soruna yol açmadan önce temizleyebilirsiniz. Bununla birlikte, diş hijyeninizi ihmal ettiğinizde, bu bakteriler çoğalarak diş eti dokunuzu enfekte eder ve diş eti hastalığı semptomlarına yol açar. Bakteriler diş etleriniz ve dişleriniz arasında ilerlediğinde, çıkarılması zorlaşır.

Herkes dişeti hastalığı geliştirebilir. Küçük çocuklarda, ergenlerde, genç yetişkinlerde ve daha yaşlı yetişkinlerde benzer şekilde görülür. Bununla birlikte, bazı insanlar diğerlerine kıyasla daha yüksek diş eti hastalıkları riski altındadır. İşte diş eti hastalığı için en yaygın risk faktörlerinden bazıları.

  •  Sigara : Sigara içmek ağzı kurutur, bu da oral bakterilerin çoğalmasına izin vererek diş eti hastalığı riskini artırır.
  •  Bazı İlaçlar : Antidepresanlar, steroidler ve ağrı kesiciler bazen tükürük üretimini azaltır ve bu da diş eti hastalığı riskini artırır.
  •  Diyabet : Bu hastalık vücudun diş eti hastalığı gibi enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini azaltır.
  •  Hormonal Değişiklikler : Kadınların menopozdan sonra diş eti hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
  •  İleri Yaş : Diş eti hastalığı yaşlandıkça daha yaygın hale gelir. Bu, yaşlandıkça artan ağız kuruluğu riskine, hormonal değişikliklere veya uygun ağız hijyeni eksikliğine bağlı olabilir.

DİŞETİ HASTALIĞI TEDAVİ SÜRECİ

Diş eti hastalığı geliştirirseniz, derhal tedavi aramak çok önemlidir. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları diş kayıplarına neden olabilir. Araştırmacılar ayrıca diş eti hastalığı ile kalp hastalığı arasında bir bağlantı keşfettiler. Diş eti hastalığına neden olan bakterilerin kan dolaşımına girerek kalbe ve kan damarlarına zarar verebileceği düşünülmektedir.

Randevu Alın!

İletişim formunu doldurarak EFE DENTAL KLİNİK‘ten randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Profile Picture
Efe Dental Klinik Online
×
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?