Anasayfa > Çene Eklemi Bozuklukları
Çene eklemi ve sistemdeki yapısal ve işlevsel bozukluklara genel olarak temporomandibular eklem (TME) bozuklukları denir. Bu, çiğneme sisteminde ve çene ekleminde klik sesleri, gıcırdama, kilitlenme ve ağrı anlamına gelebilir.
Çene eklemi ve çiğneme sistemi bozuklukları genel olarak temporomandibular eklem (TME) bozuklukları olarak adlandırılır. Bu, çiğneme sisteminde ve çene ekleminde klik sesleri, gıcırdama, kilitlenme ve ağrı (miyofasyal ağrı) anlamına gelebilir. Diş Sıkma, bu bozukluklara sebep olan en önemli etkenlerden biridir ve gün boyu biriken stresin uykuda ortaya çıkmasıdır. Kişi çenelerini sıkı bir şekilde kapatır veya dişlerini birbirlerinin üstlerinde kaydırarak hareket ettirir. Bu alışkanlık dişlerin aşınmasına veya kırılmasına, dişetlerinin çekilmesine ve sıcak-soğuk hassasiyetine, baş, boyun, kulak ve sırt ağrılarına, ağız açma miktarında kısıtlılığa veya hiç açılamamasına, eklem bölgesinde dokunmaya karşı hassasiyete veya ağrıya, yemek yerken eklemlerden ses gelmesine neden olur.
Bu bozukluklar üç kategoriye ayrılabilir:
Tüm nüfusun yaklaşık %10’u çiğneme sistemi bozukluklarından muzdariptir. Ağrı ve fonksiyonel bozukluklar ortaya çıkarsa tedavi edilmeleri gerekir. Kadınlar erkeklerden, genç insanlar yaşlı hastalardan daha fazla etkilenir.
Bir TME bozukluğunun belirtileri şunları içerebilir:
ÇENE EKLEMİ BOZUKLUKLUK NEDENLERİ
Çoğunlukla belirsizdir ve çok nedenlidir. Stres, zorlanan ortodontik tedaviler, kazalar, gelişimsel bozukluklar, hatalı protezler, taşlama, endokrin bozukluklar, duygusal gerginlik içerebilir.
ÇENE EKLEMİ BOZUKLUKLUK TEŞHİSİ
Detaylı konuşmalar, hasta ve modellerde enstrümantal ve klinik fonksiyon analizleri, çene ekleminin ölçüm ve analizleri, oklüzal muayeneler yoluyla çiğneme sistemi bozuklukları tespit edilebilir. X-ray fotoğrafları ve isteğe bağlı olarak 3D X-ray, yapısal nedenlerin tespit edilmesine yardımcı olabilir.
ÇENE EKLEMİ BOZUKLUKLUK TEDAVİSİ
TME tedavisi: örneğin ısırık atelleri, ağrı kesici ilaçlar, TENS (transkutanöz elektriksel sinir uyarımı), tetik nokta infiltrasyonları, otojenik eğitim, fizik tedavi ve osteopati gibi geri dönüşümlü tedavilerin kullanılması önemlidir.
Akut ağrı durumunda, Aualizer olarak adlandırılan su dolu ısırma pedleri ve isteğe bağlı olarak analjezikler rahatlama sağlayabilir.
Aqualizerler 2-3 haftadan uzun süre giyilmemelidir. Akut semptomlar düzeldiğinde, diş hekimi fonksiyonel analiz ve kalıplama ve ısırma atelleri hazırlama gibi daha ileri adımlar atabilir.
İletişim formunu doldurarak EFE DENTAL KLİNİK‘ten randevunuzu oluşturabilirsiniz.